گلوتنپروتئینی است که درگندم،جووچاوداریافت میشود. این ماده باعث کش آمدنخمیرو ترد شدن بافت فراورده نهایی میگردد. گلوتن ترکیبی از دوگلیکوپروتئینگلیادین gliadin و گلوتلین glutelin میباشد که متصل با نشاسته در اندوسپرم (بافت تغذیهای اطراف جوانه) بسیاری از غلات علوفهای حضور دارند. گلیادین (از پروتئینهای پرولامینیprolamins میباشد) وگلوتلینحدود ۸۰٪ محتوای پروتئینی دانه گندم را تشکیل میدهند. بیماری سلیاک یااسپروی سلیاکیک اختلالخودایمنیروده باریکبا زمینهژنتیکی(ارثی) است. در این بیماری گوارشی پرزهای روده باریک آسیب دیده و در جذب مواد اختلال دارد. در صورتیکه بیماران مبتلا به سلیاک پروتئینی از دستهگلوتن(gliadin) که در برخی ازغلاتمانندگندم، جو،چاودارو گاه جوی دوسر وجود دارد را مصرف کنند دچار علایم عدم تحمل میشوند. ظاهراً ورود گلوتن به سلولهای پرزهای روده موجب پاسخسیستم ایمنیمیشود. واکنش التهابی ایجاد شده موجب تحلیل پرزهای روده (villous atrophy) وکاهش فعالیتآنزیمهایروده میشود. چون بخش عمدهای از جذب مواد غذایی در روده در پرزهای روده انجام میگیرد تخریب پرزها موجب سوء جذب میشود.
اغلب موارد بیماری سلیاک،ژنتیکیهستند. بیماری سلیاکواگیریاسرطانینیست. این بیماری معمولاً به هنگام دوران شیرخوارگی یا اوایل کودکی (دو هفتگی تا یک سالگی) آغاز میشود. امکان دارد علایم هنگامی ظاهر شوند که کودک اول بار شروع به خوردن غذاهای حاوی گلوتن میکند. در بزرگسالان، علایم ممکن است به تدریج و در عرض چند ماه یا حتی چند سال پدیدار شوند.
بیماری سلیاک طیف وسیعی دارد. شایعترین علائم گوارشی شامل اسهال،نفخ، کاهش وزن ناگهانی،استئاتوره(اسهال چرب) میباشد. اسهال چرب، حجیم و رنگ پریدهاست.
بنابراین بیماران مبتلا به سلیاک در مصرف منابع حاوی گلوتن باید دقت کافی داشته باشند.
p
آدرس مطب : تهران،سعادت آباد،میدان کاج،ابتدای سرو شرقی،مجتمع سعادت
تلفن : 22082039 - 021